Over Con Brio

Drum- en Showband Con Brio in Alphen aan den Rijn is opgericht in oktober 1955. Momenteel heeft deze bloeiende muziekvereniging leden in alle leeftijdsklassen. Con Brio leidt haar leden op tot majoretten of tot muzikanten, die samen bezig zijn met muziek en show. Con Brio is te vinden in haar clubhuis, dat gevestigd is aan de Paradijslaan 11 te Alphen aan den Rijn. (Bonifaciusschool) Op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond zijn er repetities en wordt les gegeven aan diverse "afdelingen".

Die afdelingen zijn:

 • tamboers,
 • blazers,
 • majoretten,
 • miniretten en
 • de pompongroep

Het bestuur

Het bestuur van Con Brio behartigt de belangen van de vereniging en de leden.
Het bestuur van Con Brio bestaat momenteel uit 6 personen. Voor iedere afdeling is uit de leden een eigen bestuursvertegenwoordiger aangewezen voor een optimale communicatie.

Het bestuur wordt voor de uitvoering van haar taken ondersteund door commissies, die elk een eigen doel hebben :

 • De materiaalcommissie is belast met het beheer en onderhoud van het instrumentarium
 • De kledingcommisie zorgt ervoor, dat alle leden er pico-bello bijlopen bij optredens
 • De PR-commisie richt haar werkzaamheden op ledenwerving, Public Relations, website en pers.
 • De Activiteitencommissie ondersteunt het bestuur en zorgt voor onderlinge samenwerking van de ingestelde "werkgroepen". De AC wordt gevormd door vertegenwoordigers van de diverse werk- groepen en ook het bestuur is vertegenwoordigd in de A.C. Door het bundelen van de werkgroepen, kan de A.C. ook grootse acties opzetten. Het doel daarvan is: veel geld in één keer verdienen. Geld dat gebruikt kan worden voor een grote aanschaf. Bijv. nieuwe uniformen of instrumenten voor C.B.

  Zowel de Activiteiten-Commissie als de werkgroepen letten daarbij op het belang van Con Brio leden: Er moet gezelligheid zijn, maar het moet de leden zo min mogelijk kosten. Het "grote" geld moet van buiten de vereniging komen. De A.C. regelt daarvoor bijv. elk jaar een kraam op de jaarmarkt, maar ook de loten voor de Grote Club Actie.

  Muziek & Spel

  Allerlei gezellige avondjes worden door deze groep voorbereid en uitgevoerd. Zo verzorgen die enthousiaste leden een CB-carnavalsavond met een heuse Prins Carnaval (RIBO geheten), het Sinterklaasfeest, en tal van andere evenementen.

  De redactie van "BRIONCO"

  Deze groep geeft elke twee maanden ons clubblad uit. In BRIONCO lees je informatie, verslagen, "wetenswaardigheden", en al wat verder interessant is voor leden en donateurs van Con Brio.

  Het Praathuis

  Tijdens de repetitieavonden is het goed toeven in onze kantine. Tegen lage prijzen zijn fris, koffie, snoep enz. enz. te verkrijgen. Zowel moeders als vaders van leden staan dan paraat achter de bar.

  De Moedergroep

  Moeders van leden werken ongezien aan de verzorging van ons clubhuis. Maar ook komen zij vol verrassingen naar voren bij een feestelijk Kerst-gebeuren.

  De Kampcommissie

  Elke twee jaar gaat CB op kamp. Een weekend is CB niet thuis: wie mee wil is dan b.v. ergens in een jeugdherberg. Beter gezegd: er buiten, want er worden dan vreselijk veel leuke activiteiten gedaan.

Het instructieteam

Voor het lesgeven is een instructieteam werkzaam. Dat team bestaat uit 4 hoofd- en meerdere hulpinstructeurs/trices. De hulpinstructie zorgt in eerste instantie voor de opleiding van leerlingen. Dat de hoofdinstructie de opleiding en alle vorderingen nauwgezet volgt, mag duidelijk zijn. De hoofdinstructie is ook aanwezig bij een beoordeling.

De hoofdinstructie zorgt ook voor repertoirekeuze en de shows.

De samenstelling van het instructieteam is als volgt:

 • mini- majoretten :
 • blazers  :
 • slagwerk :
 • showinstructie :
 • Exercitie :

Opleidingen

De opleiding van nieuwe leden wordt door Con Brio zelf verzorgd. Elk lid krijgt van de vereniging een baton of een instrument in bruikleen. De opleiding bestaat gedeeltelijk uit individuele lessen. Eenmaal per maand repeteren de leerlingen mee met de band. Elke leerling start met een (gratis!) proefperiode van een maand. Na die maand beoordeelt de instructeur/trice of voortzetting van de opleiding zinvol wordt geacht.

Na 6 maanden beoordeelt de instructeur/ trice of kan worden begonnen met de show- en marsopleiding

De leerling is verplicht deel te nemen aan de opleiding voor exercitie/show. Ook neemt de leerling deel aan de maandelijkse gezamenlijke repetitie van zijn/haar groep. Om zo snel mogelijk vorderingen te maken, moet elk lid ook thuis oefenen.

Er wordt naar gestreefd, dat een leerling na maximaal 1,5 jaar met alle optredens van de band mee kan.

Taptoe

Jaarlijks organiseert Drum- en Showband "Con Brio" de Taptoe in Alphen aan den Rijn. Om de 3 jaar presenteert Con Brio zich met een geheel nieuwe show op deze Taptoe.